Logo of quizcrazy.in
The crazy place of all quizzes
Solve tons of quizzes. Solve till u fall!

You are here: Home » Endocrine Glands Notes (FIB)

Endocrine Glands Notes (FIB) - Set 02

Endocrine Glands is a chapter of ICSE class 10 Biology textbook. This is the second part of learning fill in the blanks series on endocrine glands chapter of ICSE Biology of Class 10. This learning module contains 10 questions in fill in the blanks format. Our notes are designed and thoroughly checked by experts and are completely error-free. Quizcrazy.in and team is proud to present this ICSE Biology Class 10 learning notes to you.


Question 1: Which type of secretion from adrenal cortex causes Addison's disease?
Answer: HYPOSECRETION

Question 2: Which type of secretion from adrenal cortex causes Cushing's syndrome?
Answer: HYPERSECRETION

Question 3: The Islets of Langarhans produce three hormones - ______, glucagon and somatostatin.
Answer: INSULIN

Question 4: Insulin is secreted from ______ cells of Islets of Langerhans.
Answer: BETA

Question 5: ______ is secreted from alpha cells of Islets of Langerhans.
Answer: GLUCAGON

Question 6: Thyroid is located close to ______. (larynx / kidney)
Answer: LARYNX

Question 7: Simple goitre is due to insufficient quantity of ______ in food.
Answer: IODINE

Question 8: ______ regulates the basal metabolism.
Answer: THYROXINE

Question 9: The ______ gland is a small projection which hangs from the base of the mid-brain.
Answer: PITUITARY

Question 10: Cretinism is caused due to ______ of thyroxin.
Answer: UNDERSECRETION

Endocrine Glands FIB Learn: 01 02 03

Endocrine Glands FIB Tests: 01 02 03

Advertisements:
Copyright © www.quizcrazy.in 2015. All Rights Reserved.

TONS OF QUIZZES

SOLVE TILL YOU FALL!