Logo of quizcrazy.in
The crazy place of all quizzes
Solve tons of quizzes. Solve till u fall!

You are here: Home » Endocrine Glands Notes (FIB)

Endocrine Glands Notes (FIB) - Set 03

Endocrine Glands is a chapter of ICSE class 10 Biology textbook. This is the third part of learning fill in the blanks series on endocrine glands chapter of ICSE Biology of Class 10. This learning module contains 10 questions in fill in the blanks format. Our notes are designed and thoroughly checked by experts and are completely error-free. Quizcrazy.in and team is proud to present this ICSE Biology Class 10 learning notes to you.


Question 1: The condition of high concentration of sugar in blood is called ______.
Answer: HYPERGLYCEMIA

Question 2: The condition of low concentration of sugar in blood is called ______.
Answer: HYPOGLYCEMIA

Question 3: ______ stimulates liver to convert glycogen into glucose.
Answer: GLUCAGON

Question 4: The ______ is a bi-lobed structure situated in front of the neck.
Answer: THYROID

Question 5: Growth hormone is also called ______.
Answer: SOMATOTROPIN

Question 6: Deficiency of growth hormone results in ______.
Answer: DWARFISM

Question 7: Oversecretion of growth hormone results in ______.
Answer: GIGANTISM

Question 8: Thyroid secretes two hormones - ______ and calcitonin.
Answer: THYROXINE

Question 9: Oversecretion of thyroxine hormone is known as ______.
Answer: HYPERTHYROIDISM

Question 10: ______ gland is called the master gland.
Answer: PITUITARY

Endocrine Glands FIB Learn: 01 02 03

Endocrine Glands FIB Tests: 01 02 03

Advertisements:
Copyright © www.quizcrazy.in 2015. All Rights Reserved.

TONS OF QUIZZES

SOLVE TILL YOU FALL!