Logo of quizcrazy.in
The crazy place of all quizzes
Solve tons of quizzes. Solve till u fall!

You are here: Home » ICSE Chemistry Index » Periodic Table: Fill in the blanks notes

Periodic Table: Learn fill in the blanks (Set 01)

Periodic Table is a chapter of ICSE class 10 Chemistry textbook. Here, we present fill in the blanks to learn on Periodic Table. This learning module is totally based on latest Chemistry textbook of ICSE Board. This learning module contains ten questions in fill in the blanks format. Our notes are designed and thoroughly checked by experts and are completely error-free. Quizcrazy.in and team is proud to present Periodic Table fill in the blanks notes to you.

Periodic Table: Learn fill in the blanks:

Question 1: The ______ period is the shortest period in modern periodic table. (first / second / third)
Answer: FIRST

Question 2: The third period contains ______ number of elements. (6 / 8 / 10)
Answer: 8

Question 3: In a period, the atomic radii of elements ______ from left to right. (decrease / increase)
Answer: DECREASE

Question 4: In a group, the atomic radii of elements ______ from top to bottom. (decrease / increase)
Answer: INCREASE

Question 5: If an element has a low ionisation energy, then it is likely to be ______. (metallic / non-metallic)
Answer: METALLIC

Question 6: ______ is a measure of the tendency of an atom to attract a bonding pair of electrons.
Answer: ELECTRONEGATIVITY

Question 7: Magnesium belongs to ______ period. (first / second / third)
Answer: THIRD

Question 8: Fluorine belongs to group ______. (VA / VIA / VIIA)
Answer: VIIA

Question 9: There are ______ horizontal rows in modern periodic table. (6 / 7 / 8)
Answer: 7

Question 10: Down a group, metallic character ______. (decreases / increases)
Answer: INCREASES

Periodic Table FIB Learn: 01 02 03

Periodic Table FIB Tests: 01 02 03

Advertisements:

Copyright © 2015-2016 www.quizcrazy.in
All Rights Reserved.

Feedback
Privacy Policy
Legal
Disclaimer
Contact Us