Logo of quizcrazy.in
The crazy place of all quizzes
Solve tons of quizzes. Solve till u fall!

You are here: Home » ICSE Chemistry Index » Periodic Table: Fill in the blanks notes

Periodic Table: Learn fill in the blanks (Set 03)

Periodic Table is a chapter of ICSE class 10 Chemistry textbook. This is the third part of our series on learning fill in the blanks of Periodic Table. This learning module is totally based on latest Chemistry textbook of ICSE Board. Quizcrazy.in and team is proud to present Periodic Table fill in the blanks notes to you.

Periodic Table: Learn fill in the blanks:

Question 1: All the elements in the same group possess the same number of ______. (shells/valence electrons)
Answer: VALENCE ELECTRONS

Question 2: The ionisation potential ______ as we go down a group. (increases / decreases)
Answer: DECREASES

Question 3: ______ is the amount of energy released when one or more electron is added to the outermost shell of an isolated gaseous atom.
Answer: ELECTRON AFFINITY

Question 4: Electron affinity ______ with increase in nuclear charge.
Answer: INCREASES

Question 5: The electron affinity ______ as we go down a group. (increases / decreases)
Answer: DECREASES

Question 6: The atomic number of oxygen is ______. (6/7/8)
Answer: 8

Question 7: Elements of group 1[IA] are strong ______ agents. (reducing /oxidising)
Answer: REDUCING

Question 8: The element in group 17[VIIA] which is a liquid at room temperature is ______.
Answer: BROMINE

Question 9: Elements with stable electronic configuration like neon have electron affinity value of ______. (0/1/2)
Answer: 0

Question 10: The atomic radius of chlorine atom is ______ than that of chloride ion. (less/more)
Answer: LESS

Periodic Table FIB Learn: 01 02 03

Periodic Table FIB Tests: 01 02 03

Advertisements:

Copyright © 2015-2017 www.quizcrazy.in
All Rights Reserved.

Feedback
Privacy Policy
Legal
Disclaimer
Contact Us